Wat we met impact bedoelen

Wat we met impact bedoelen.

Door Lisa van Os — Een collega (Jouke) wees me op een artikel op Intermediair over het populaire woord ‘impact’. Overal moet tegenwoordig impact worden gemaakt. Verder rijst in het artikel de vraag of het een holle of volle frase is.

Impact op zich is niet zo bijzonder, qua betekenis. Ook gevoelsmatig kun je je er vast iets bij voorstellen. Echter, de impact van een auto die met 90 km/u tegen een muur knalt, is waarschijnlijk makkelijker voor te stellen dan de impact van jouw dagelijkse werk (nu niet zeggen dat je crashtestdummy bent).

Daarom inspireerde het tot het schrijven van een blog over wat wij eigenlijk met impact bedoelen, als we het daarover hebben. Het komt bij ons regelmatig terug: aandacht voor ondernemingen met impact. Maar in zekere zin maakt elke onderneming impact. Een holle frase dus.

Maar, maar, maar: we zijn al zo lang bezig met impact, dat we niet meer nadenken bij het feit dat impact eigenlijk een afkorting is van social impact. En dat heeft wel degelijk een hele specifieke betekenis.

Social impact —  Is jouw bedrijf van betekenis voor de maatschappij?

Social impact is een term die (surprise, surprise) overgekomen is uit het Engels. En zoals met ongeveer alle woorden, klinken die mooier in het Engels. De term duidt op een specifiek, bewust, positief gevolg van een bepaalde actie. Maak je met je bedrijf social impact? Dan is jouw bedrijf van betekenis voor de maatschappij en wordt die daar, als het goed is, beter van.

Als wij zeggen dat we alleen werken voor ondernemingen met impact, doelen we dus niet op alle bedrijven die zélf beweren dat ze impact maken (geloof ons, dat zijn er een hoop), maar op bedrijven en ondernemers die aantoonbaar de maatschappij en de omgeving verbeteren, of deze in ieder geval niet in verslechterde staat achterlaten, en dit ook expliciet tot een van hun bedrijfsdoelen hebben gemaakt.

In het verlengde van social impact zijn ook de social enterprises geboren, de sociale ondernemingen. Over wat die term precies inhoudt en wat die ondernemingen sociaal maakt, schreef ik eerder al een blog voor Bries.

Nu we dit opgehelderd hebben, zijn we benieuwd wat jou hier bracht. Kunnen we iets voor je doen? Je impact vergroten met goede marketing, bijvoorbeeld?

Wat is jouw goede verhaal? — We zijn nu al enthousiast.


Back

De browser die je gebruikt is verouderd.

Zou je willen updaten?

Share