Tekst af? Volg deze 3 stappen

Tekst af? Volg deze 3 stappen.

Door Lisa van Os — Als je geen tekstschrijver bent, kan het maken van een tekst soms aanvoelen als je ergste nachtmerrie. Je weet wel wat je wilt zeggen, maar krijgt het &%$^ niet op papier.

Na lang zwoegen ben je er eindelijk uit: dit moet het worden. Je bent trots op het eindresultaat en drukt op Verzenden, Publiceren, of wat voor knop dan ook.

Ja? Ben je op dat punt? Wacht dan nog heel even en lees deze checklist. Dan weet je zeker dat je tekst voldoet aan alle (on)geschreven regels!

1. Toontje lager

De zogenaamde tone of voice is erg bepalend voor hoe de lezer zich voelt na het lezen van de tekst. Natuurlijk hangt het af van het doel van je tekst, dus maak de keuze: wil ik mijn lezer informeren, overtuigen of activeren?

Daarna kijk je naar wat je weet over je lezer. Stel jezelf daarbij de volgende vragen:

— Gebruik ik te veel moeilijke woorden of is jargon op z’n plek?
— Als jij de lezer was, zou je je dan begrepen voelen?
— Wat is de reden dat je de tekst in eerste instantie ging schrijven?

Als je al deze vragen beantwoordt, kom je als het goed is snel tot de conclusie dat de tekst al dan niet een goede tone of voice heeft.

2. Schrijven is schrappen

Begrijp het niet verkeerd. Vooraf een zin zo kort mogelijk willen opschrijven, kan je uren kosten. Dus typ vooral alles wat in je opkomt en schrijf door. Als je klaar bent, dán kan je gaan schrappen. En geloof me: het is nog leuk ook. Zie het als een uitdaging!

Denk je nu ‘Ja dag, met je uitdaging. Ik ga liever bungeejumpen! Dat is pas een uitdaging!’? Dan doen wij het met alle liefde voor je.

Zeg nou zelf: een korte zin lezen is toch veel prettiger dan een lange zin, met oneindig veel bijzinnen, die trouwens vaak niet eens bijzinnen hoeven te zijn, waardoor je – als je het einde van de zin al haalt – als je eindelijk bij die punt bent beland, je je niet meer kan herinneren waar de zin ook alweer mee begon?

Juist. Een korte zin lezen is veel prettiger. Denk simpel. Hoe minder werkwoorden, hoe korter de zin wordt. Zogenaamde hulpwerkwoorden (zijn, blijven, blijken, schijnen, lijken, dunken, heten, hoeven, kunnen, moeten, mogen, voorkomen, gaan, willen…) kan je vrijwel altijd schrappen. Let op: het minimale aantal werkwoorden in een normale Nederlandse zin is één. Dus geen babytaal als ‘jouw product goedkoop!’ fabriceren, a.u.b.

Voorbeeld: ‘Wij gaan proberen uw merk naar een hoger plan te tillen.’
3 werkwoorden

‘Wij tillen uw merk naar een hoger plan.’
1 werkwoord

De betekenis van de zin blijft hetzelfde, maar het is veel leesbaarder. Ook straalt er meer zelfvertrouwen vanaf.

3. I put a spelfout on you

‘Taal is een organisme!’ is een creatief excuus voor de misspellers onder ons. We weten dat slechts een select groepje aardbewoners het vinden van spelfouten als hobby heeft, maar zorg dat de spelling en grammatica op orde zijn!

Alleen al omdat je dan professioneel overkomt. Ook omdat die fouten vaak afleiden van wat je probeert te zeggen. Als je twijfelt over hoe je een werkwoord vervoegt: Google is your friend. Of app de ‘Spelfout of goed’-lijn (0627504204).

Iedereen kan schrijven. Iedereen kan zijn teksten optimaliseren, als je deze simpele regeltjes volgt. Succes!

Besteed je je tijd liever anders? We helpen je graag met je volgende tekst!


Back

De browser die je gebruikt is verouderd.

Zou je willen updaten?

Share